Fietsparkeren

Meer dan 40% van de reizigers komt met de fiets naar het station. Zij kunnen gebruikmaken van zo’n 120.000 bewaakte stallingsplaatsen, ruim 310.000 onbewaakte stallingsplaatsen en ruim 14.000 fietskluizen bij de stations. NS ontwikkelt samen met partners fietsenstallingen waar reizigers hun fiets op een gemakkelijke en prettige manier kunnen stallen. Onder meer met de eerste 24 uur gratis stallen (in 16 fietsenstallingen), digitale verwijzing naar vrije plekken, gebruik van de OV-chipkaart en een hoogwaardige, uniforme uitstraling. In 2016 zijn NS en ProRail met gemeenten overeengekomen dit aan te bieden op onder andere de stations Amsterdam Amstel en Leeuwarden. Daarnaast hebben we in 2016 nieuwe fietsenstallingen geopend op station Assen (tijdelijke stalling), Amsterdam Centraal (IJ-zijde), Breda, Amsterdam Zuid (Mahlerplein), Utrecht Vaartsche Rijn en Harderwijk. In 40 stallingen kunnen reizigers hun fiets via hun OV-fietsabonnement op rekening stallen. In Breda, Amsterdam Zuid (Mahlerplein), Utrecht Vaartsche Rijn en Harderwijk kan de reiziger de eerste 24 uur gratis zijn fiets parkeren.

Zelfservice fietsenstalling

Op station Bilthoven en Heerenveen hebben we een proef gehouden met ‘zelfservice’. Onderdeel hiervan zijn een open en ruime entree, toegang met betaalpas en OV-chipkaart en aanbod van OV-fietsen. Als de proef slaagt, rollen we het concept in 2017 en 2018 op meerdere stations uit.

Convenant voor fietsparkeren

NS verwacht dat het aantal fietsers de komende jaren blijft groeien. Samen met betrokken partijen hebben we de ambitie om de vraagstukken rond fietsparkeren gezamenlijk aan te pakken en op te lossen. Hiervoor heeft NS het landelijk bestuursakkoord Fiets mede ondertekend. Naast voldoende kwaliteit en capaciteit aan fietsvoorzieningen op stations beschrijft het akkoord innovatieve ambities en projecten voor het optimaal benutten van infrastructuur en ruimte, en besparingen/efficiencyverbeteringen.