Internationale verbindingen

NS verbindt samen met internationale vervoerspartners grote steden en regio’s in Duitsland, België en Frankrijk. Afgelopen jaar daalde het aantal verkochte reizen met 9,3% naar ruim 3,1miljoen internationale reizen. De reden van de daling is deels in verband te brengen met de aanslagen in Parijs en Brussel.

Ontwikkelingen IC Brussel

Met het ministerie van IenM hebben we overeenstemming bereikt over het versnellen van de IC Brussel. Dit gebeurt door 12 van de 16 treinen via de HSL naar Amsterdam te laten rijden. De tijdwinst bedraagt een halfuur. De overige 4 treinen rijden tot Den Haag HS. Deze dienstregeling wordt van kracht als het materieel is aangepast voor rijden over de HSL. Op dat moment gaat IC Brussel ook via Breda rijden in plaats van Roosendaal. Dat zorgt ervoor dat reizigers vanuit Noord-Brabant sneller naar België kunnen reizen en vice versa.

Thalys

Thalys reed in 2016 het gehele jaar op werkdagen met 14 treinen per richting tussen Amsterdam en Parijs. Dagelijks rijden er in beide richtingen twee treinen naar Lille: één ‘s ochtends en één ’s avonds. Dat maakt het mogelijk om in een dag heen en weer naar Lille te reizen.

Reizen van en naar Duitsland

De vroege ICE uit Amsterdam rijdt sinds 2016 ook via Keulen. Daarnaast is de vroege CNL-trein naar Nederland vervangen door een snellere, vroege ICE uit Frankfurt naar Amsterdam. In de richting Amsterdam-Duitsland rijdt de ICE naar Basel met een tweede treinstel. Dit levert meer zitplaatsen op. De Intercity Berlijn rijdt vanaf de dienstregeling 2017 alleen in de zomermaanden. In de winter rijdt als vervanging een latere trein van Amsterdam naar Bad Bentheim, waar reizigers kunnen overstappen.

Regionale verbindingen

Door een wijziging van de treindiensten in Duitsland rijdt de treinverbinding van Heerlen naar Aken tot Herzogenrath. Daar kunnen reizigers overstappen op een directe trein naar Aken. Daarnaast heeft NS vorig jaar deelgenomen aan studies naar mogelijkheden om op diverse grensovergangen meer internationale treinen te rijden. Ook de waarde van verbeteringen voor de reiziger en de businesscases zijn onderzocht.