Profiel van de onderneming

NS is actief in de wereld van het openbaar vervoer. We bevorderen het gebruik van het openbaar vervoer en houden Nederland in beweging. Onze reizigers staan in al onze activiteiten op 1, 2 en 3 en we werken voor hen aan een zo aangenaam en duurzaam mogelijke reis van deur tot deur.

Onze 34.378 medewerkers (30.945 fte) in binnen- en buitenland zetten zich dagelijks in voor betrouwbaar reizigersvervoer, comfortabele treinen en bussen, en stations van wereldklasse. Samen met onze OV-partners werken we continu aan verbetering van de deur-tot-deurreis. NS is actief in zowel reizigersvervoer als in stationsontwikkeling en -exploitatie en behaalt daarmee een omzet van € 5 miljard. 88% daarvan komt uit het reizigersvervoer. Met onze activiteiten in het buitenland verdienen we geld, leren we hoe we onze dienstverlening kunnen verbeteren en bereiden we ons voor op de mogelijke verdere liberalisering van de spoormarkt. Zo dragen zij bij aan de bedrijfsdoelstellingen van NS.

NS in Nederland en Europa

De oudste voorganger van NS, de HIJSM, werd in 1837 opgericht. Sindsdien draagt NS bij aan de mobiliteit en vooruitgang van Nederland. Nog steeds is de maatschappelijke rol in de thuismarkt van groot belang. Sinds 2002 bouwt NS via dochter Abellio een groeiend aandeel op in met name het treinverkeer in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. De NV Nederlandse Spoorwegen staat aan het hoofd van de groep die onder andere bestaat uit NS Reizigers (circa 11.000 medewerkers), NedTrain (3.000), NS Stations (5.000, inclusief retail) en Abellio (13.000). In 2016 heeft NS een nieuwe topstructuur gekregen om de dagelijkse operatie beter te kunnen besturen. Naast stafdiensten als HR, Finance en IT is NS als volgt georganiseerd:

NS Operatie is verantwoordelijk voor het treinvervoer op het Nederlandse hoofdrailnet, inclusief de HSL-Zuid. NS Operatie is het meest gezichtsbepalende onderdeel van NS. Onder NS Operatie valt ook onderhoud, reparatie, reiniging, modernisering en verduurzaming van onze treinen in Nederland.

Commercie & Ontwikkeling verzorgt de ontwikkeling van treindiensten op de middellange en lange termijn en de verkoop- en serviceactiviteiten die samenhangen met het binnenlandse en grensoverschrijdende treinvervoer. C&O verkoopt vervoerbewijzen en beheert de klantenservice. Ook stakeholdermanagement, HRN-concessiemanagement en regiodirecties vallen onder dit bedrijfsonderdeel.

NS Stations werkt aan een goed netwerk van 410 grote en kleinere stations. Samen met ProRail, overheden en vervoerders wil NS Stations de reis en het verblijf op en nabij stations zo gemakkelijk en aangenaam mogelijk maken. De afgelopen jaren heeft NS Stations met ProRail en gemeenten de grote stations verbouwd en er nadruk op gelegd dat stations ‘schoon, heel en veilig’ zijn. Alle activiteiten – winkels, diensten, voorzieningen en transferzaken – moeten bijdragen aan de stations- en reisbeleving van de reiziger.

Abellio, opgericht in 2002 als NedRailways, verwerft en verzorgt openbaarvervoerconcessies om de positie van NS op de liberaliserende Europese markt te verstevigen. Het bedrijf is nu een van de grotere spoorbedrijven in het Verenigd Koninkrijk en vervoert in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk dagelijks 1,2 miljoen reizigers (inclusief joint ventures). Abellio is met treinen en bussen actief in het Verenigd Koninkrijk (Greater Anglia, Merseyrail, ScotRail, Abellio London & Surrey) en met bussen en trams van Qbuzz in Nederland. In Duitsland rijdt Abellio 5 treinconcessies (Emscher Ruhrtal-Netz, Ruhr-Sieg-Netz, Der Müngstener (S7), Saale-Thüringen-Südhartz-Netz en Niederrhein Netz).

 

FTE

Omzet*

Nederland

19.886

3.172

Verenigd Koninkrijk

10.168

1.727

Duitsland

891

194

  • *Omzet in € miljoen

Organigram

Concessies in Nederland en Europa