Beleving van treinen

Treinbelevingsmonitor

De Treinbelevingsmonitor (TBM) monitort jaarlijks onder 24.000 reizigers de waardering over de kwaliteit van de trein en de treinreis. Dit meet- en stuurinstrument helpt om de dienstverlening aan onze reizigers te verbeteren. Het oordeel van reizigers over de Intercity’s bleef stabiel ten opzichte van een jaar eerder. In 2015 gaf 82% van de reizigers een 7 of hoger voor de Intercity’s, in 2016 is dat 83%. Wat betreft het oordeel over de Sprinters was er een stijging: van 78% in 2015 naar 81% in 2016.

Treinbelevingsmonitor

Trein

Treinreis

Sprinter

81% (2015: 78%)

82% (2015: 81%)

Intercity

83% (2015: 82%)

85% (2015: 83%)

Inbouw milieuvriendelijke toiletten in de Sprinters

Met de inbouw van de toiletten in Sprinters voldoen we aan afspraken in de concessie 2015-2024 en geven we gehoor aan klachten op het ontbreken van toiletten in de Sprinters van het type SLT. Ieder treinstel krijgt één milieuvriendelijk toilet dat toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. In 2016 is het ontwerp van het toilet en het rijtuig waarin het toilet wordt geplaatst uitgewerkt. Gelijktijdig met de inbouw van het toilet krijgen de Sprinters een schuiftrede zodat mensen met een beperking of bagage gemakkelijker kunnen in- en uitstappen. De eerste treinstellen worden in 2018 omgebouwd. Uiterlijk in 2021 hebben we alle SLT-treinstellen voorzien van een toilet en trede.

Schone treinen

NS wil dat haar reizigers reizen in schone treinen en via schone stations. Daarom reinigen we de treinen en stations dagelijks. 58,0% van de reizigers gaf de reinheid van de treinen afgelopen jaar een 7 of hoger. Dat is een stijging ten opzichte van 2015 (51,1). De stijging komt deels door de nieuwe treinwasinstallaties in Leidschendam en Den Haag. Bovendien maken we treinen op de slechtst presterende trajecten schoon tijdens de dienst (Care on Track). Andere initiatieven die voor meer tevredenheid hebben gezorgd zijn extra reiniging van Nachtnet-treinen, een betere logistieke planning voor materieelreiniging vóór de dienst en effectievere inzet van schoonmaakpersoneel. Daarnaast streven we ernaar de dienstregeling elke ochtend aan te vangen met de juiste trein, op het juiste moment, op de juiste plek en met de juiste kwaliteit. Hiervoor hebben we een verbeterproject opgezet, dat nog een jaar doorloopt. De intensieve samenwerking met de schoonmaakpartijen maakt resultaatgerichte schoonmaak mogelijk.