Aanschaf, revisie en modernisering van treinen

NS vervoert dagelijks 1,2 miljoen reizigers met 5.200 Sprinters en Intercity’s. Omdat er steeds meer reizigers bij komen en een deel van onze treinen aan vervanging toe is, investeert NS de komende jaren in aanschaf, revisie en modernisering. Bewezen technologie, duurzaamheid en comfort voor de reiziger staan hierbij voorop.

Investeringen in nieuwe Sprinters

NS investeert in nieuwe Sprinters. NS laat 58 nieuwe treinen van het type Flirt bouwen bij leverancier Stadler en 118 treinen bij CAF. De eerste Sprinters van Stadler kwamen vanaf december in de dienstregeling. De Sprinters van CAF neemt NS in 2018 in gebruik. Zo komen er in totaal zo’n 36.000 zitplaatsen bij. Beide typen treinen voldoen aan strenge technische eisen, zijn energiezuinig en krijgen brede deuren. Een schuiftrede maakt in- en uitstappen gemakkelijker voor mensen met een beperking of bagage. Transparantie en meer licht verbeteren het veiligheidsgevoel in de trein. De Flirt en de CAF-trein maken gebruik van gescheiden afval inzamelen op het balkon en zijn voorzien van op Mondriaan geïnspireerde kunst.
Vanaf de dienstregeling 2017 is NS de regionale concessie tussen Gouda en Alphen gaan rijden. Hiervoor heeft NS 6 treinen laten bouwen. De binnen- en buitenkant van de trein passen bij de rood-grijze huisstijl van R-net.

Nieuwe generatie Intercity’s

In juli 2016 heeft NS een contract gesloten met treinfabrikant Alstom voor de levering van 79 nieuwe enkeldeks Intercity’s. De nieuwe treinen komen naar verwachting per dienstregeling 2021 in dienst. Het gaat hierbij om treinen met in totaal 25.000 zitplaatsen die op het reguliere netwerk en de HSL kunnen rijden. Deze nieuwe Intercity's zullen een maximale snelheid van 200 km/u hebben en voorzien de reiziger van allerlei gemakken: stopcontacten, wifi, klimaatbeheersing en rolstoeltoegankelijke toiletten. De nieuwe trein is uitgerust met het beveiligingssysteem ERTMS, de Europese standaard.
De instroom van de nieuwe treinen zorgt er verder voor dat de HSL efficiënter wordt benut dan aanvankelijk beoogd en dat de frequentie en snelheid op sommige trajecten kunnen worden opgevoerd.
Najaar 2016 startte de designfase met Alstom om het ontwerp definitief te kunnen maken. Naast technische ontwerpbeslissingen betrof een element uit het ontwerp de keuze voor de stoelen. NS vindt de reisbeleving van haar klanten van groot belang. Daarom heeft een groep van 20 treinreizigers op 1 november de stoelen getest, samen met vertegenwoordigers van Rover en Locov. NS-collega’s beoordeelden of de stoelen makkelijk te onderhouden en te reinigen zijn en bestand zijn tegen beschadigingen (vandalisme).

Modernisering van Intercityrijtuigen en dubbeldekstreinen

NS moderniseert de dubbeldekstreinen van het type VIRM-1. Het gaat om 81 treinstellen met 416 rijtuigen. Duurzaamheid is daarbij een belangrijk aspect. Onderdelen, zoals de cabine en het balkon, worden zo veel mogelijk hergebruikt. Er komt ledverlichting die zich aanpast aan het daglicht. De trein krijgt bovendien extra bagageruimte, een zuinige klimaatinstallatie en een gesloten toilet met bioreactor. De indeling van de trein verandert ook enigszins: de bovenverdieping leent zich straks voor lezen of werken door gebruik van tweezitsbankjes en een zakelijke inrichting. De benedenverdieping wordt informeler met zitplaatsen tegenover elkaar en een loungebank. In 2017 gaan de eerste gemoderniseerde treinen op het spoor rijden. De modernisering loopt tot en met 2020.